- Blog (3)
-
Nya Inlägg
- Sociala Medier januari 4, 2024
- Digital Tillgänglighet januari 4, 2024
- Att bemöta en person med funktionsnedsättning januari 4, 2024
Föreställ dig att du hört talas om en ny hemsida som du tycker låter fantastiskt bra. Med förväntan skriver du in webbadressen. Men vad nu? Hemsidan är på ett språk du inte förstår, med bokstäver från ett helt annat alfabet! Dessutom är allting uppochner. Vilken besvikelse. Visst, du kom in på hemsidan, och den verkar jättebra, men du kan inte tillgodogöra dig informationen ordentligt.
Så är det för tusentals människor varje dag – fastän hemsidorna är rättvända och på deras modersmål. Och det är därför digital tillgänglighet är så viktigt.
Precis som det kan behövas en rullstolsramp för att komma in i en byggnad behövs det olika tekniska lösningar för att en del användare med funktionsnedsättningar ska kunna surfa på nätet på ett smidigt sätt.
Enligt Internetstiftelsen är det närmare sex procent svenskar som aldrig eller sällan använder internet, och bland dem ”är andelen med funktionsvariation dubbelt så stor som befolkningen i stort.” Och enligt Myndigheten för digital förvaltning så lever cirka 20 procent av alla svenskar med någon typ av funktionsnedsättning, till exempel syn- eller hörselnedsättningar.
Internet används idag till många viktiga saker, som att göra bankärenden, boka besök på vårdcentralen eller logga in på läroplattformar. För många blir livet besvärligt när de måste använda internet.
Förutom att det blir svårt att göra viktiga ärenden kan det också kännas som att man missar mycket kul.
Det mesta på internet består av skriven information. Inte så praktiskt när man inte kan läsa på grund av att man helt enkelt inte ser. Och har man dyslexi kan det vara utmattande att försöka reda ut vad som står på skärmen. Så vad gör man då?
Nu för tiden finns det en hel del smarta redskap som kan göra det enklare att surfa. Talsyntes är ett exempel på det, där du får texten på hemsidan uppläst för dig. Dessutom går det att lägga in bildtexter som läses upp, så att den som är synskadad också får del av informationen.
En sak du kan göra för att göra din text mer lättförståelig är att undvika att använda dig av engelska ord när de inte behövs. Och om du ändå vill använda ett engelskt lånord kan du använda en försvenskad stavning. Till exempel kan du skriva ”svajpa” eller ”mjuta”. Du följer då svenska stavningsnormer och det blir lättare för programmen att läsa upp texten.
På många hemsidor finns det knappar där det står ”klicka här”, ”läs mer”, eller något annat intetsägande. Beskriv hellre vart länken leder. De som använder skärmläsare brukar i regel få upp alla länkar på sidan i en lista, vilket gör att de lättare kan navigera. Och om det bara står ”läs mer”, så är det svårt att veta vad som händer om man klickar på länken.
Om du istället skriver inspirerande saker som ”Testa ett gratisprov” eller ”Anmäl till nyhetsbrevet” så blir det tydligare, trevligare för alla användare och bra för sidans rankning på Google.
Funka arbetar med tillgänglighet vad gäller innehåll, design och teknik i digitala gränssnitt; webb, IT och dokument i alla tänkbara format, appar och automater men även skyltar och annan information. De har även en verksamhetsdel som fokuserar på tillgänglighet i byggd miljö, orientering, akustik och bemötandefrågor.
Besök Funka
Begripsam arbetar med att göra samhället mer tillgängligt. Framför allt arbetar vi med att öka tillgängligheten för personer med kognitiva svårigheter.
Besök Begripsam
Axess Lab är experter inom digital tillgänglighet.
De jobbar med att göra livet enklare för så många människor som möjligt genom att skapa tillgängliga produkter som alla kan använda.
Besök Axess Lab