Så skapar du en lyxig inredning med enkla medel

Många är vi som vill uppnå den där berömda hotellkänslan där hemma, men hur bär man sig egentligen åt för att skapa en lyxig inredning? Här är några tips som funkar oavsett vilken inredningsstil du har.

Lyx och fejk går sällan ihop

Marmor fat

Det finns inget som tar död på känslan av lyx så snabbt som att lyfta upp ett fat man trodde var marmor, men som visar sig vara plast. Eller att förväntansfullt dra handen över ett mjukt fårskinn och upptäcka att det inte finns en chans att det är äkta.

Det finns en hel del produkter på marknaden som inte är vad de verkar vara. Ofta är dessa gjorda av plast, vilket inte bara är dåligt för miljön, utan också gör att de har en begränsad hållbarhet. För att få till en lyxig inredning behövs det äkta material. Det märks om du fejkar.

Satsa i stället på gedigna möbler och inredningsdetaljer av material du kan lita på. Det kanske kostar lite mer än att köpa kopiorna, men det är verkligen värt det. Låt den äkta känslan gå som en röd tråd genom ditt hem. Kör på levande stearinljus i stället för batteridrivna varianter och ha levande växter i stället för konstgjorda. Vi lovar, du kommer märka skillnaden.

Less is more, men more är också more!

SAMMETSASKAR

Balansgången mellan att ha för lite och för mycket prylar framme är hårfin. Att ha för mycket saker framme kan ge ett stökigt intryck som förtar den lyxiga känslan. Samtidigt kan det kännas lite väl spartanskt om det är helt tomt i hemmet, och det för inte tankarna till lyx.

Det finns två saker du kan göra för att ge hemmet balans. Dels kan du ge prydnadssaker och annat som måste vara framme ett sammanhang. Gör ett stilleben av dem och få dem att kännas som en helhet där de bara måste vara.

En annan sak du kan göra är att köra på färre saker men i större storlek. En riktigt stor tavla känns ofta lyxigare än många små. (Men har du många små kan du gruppera dem så att de ger intrycket av en större helhet för en liknande effekt.) En stor, frodig växt i fönstret ger ett lyxigare intryck än flera små krukväxter, och så vidare.

Oavsett om du väljer att göra ett stilleben av flera olika saker eller att låta en riktig statement piece ta plats så är det viktigt att du har luft mellan dina saker. Se tomrummet som en ram runt det du vill visa upp. Då förvissar du dig om att inget annat stjäl uppmärksamheten.

Nyfiken på hur du kan inreda ditt hem på ett lyxigt sätt, men samtidigt behålla en skandinavisk och minimalistisk stil? Läs inlägget LESS IS MORE: SKANDINAVISKT NÄR DET ÄR SOM BÄST

Låt belysningen addera lyx

lampa vid fönster

Vad är det egentligen som gör att vissa hotell känns sådär superlyxiga? Ett av svaren är definitivt hur man använder sig av belysning. Ju fler ljuskällor, desto bättre. Jobba med punktbelysning såsom fönsterlampor och bordslampor, spottar som visar upp ditt snyggaste porslin i vitrinskåpet och skapa mysiga zoner i ditt hem.

För att hitta den ultimata belysningslösningen kan du rita upp rummet på ett papper. Sedan sätter du ut dina olika ljuskällor på ritningen och ritar ut ringar som visar ungefär hur långt ljuset räcker när lamporna är tända. Då märker du snabbt om några lampor överlappar varandra, eller om du har mörka zoner där du skulle behöva en extra ljuskälla.

Om du vill vara extra avancerad kan du också fundera på hur långt ljuset når på höjden. En skrivbordslampa riktad neråt kommer inte att lysa upp de snygga tavlorna ovanför skrivbordet, till exempel. Det kan du lösa med tavelbelysning eller kanske en snygg golvlampa bredvid.

Summa summarum

Så hur skapar man en lyxig inredning? Jo, genom att:

- undvika produkter av fejkade material,

- gruppera små saker i stilleben eller ersätta dem med en stor statement piece,

- ha många ljuskällor på uttänkta platser.