Så ger du din bordslampa i fönstret wow-faktor

En bordslampa i fönstret kan verkligen vara det där lilla extra som gör att ditt hem känns mysigt om hemtrevligt. Men det gäller att veta hur man ska välja rätt lampa, och hur man sedan kombinerar den med andra inredningsdetaljer för att få till en bra helhet. Nu delar vi med oss av hemligheterna bakom hur du lyckas.

bordslampa i fönstret

Anpassa storleken på bordslampan efter fönstret

En bra tumregel är att ju större fönster, desto större bordslampa behövs. En liten lampa försvinner lätt, och för att få till den där wow-faktorn behövs det volym, helt enkelt. Samtidigt som det är snyggt med en lite större lampa kan det vara bra att anpassa längden efter hur högt fönstret sitter. Du ska helst kunna titta ut genom fönstret när du står upp utan att lampan är i vägen. 

Tänk på lampans proportioner

Om du väljer en bordslampa med lampskärm är det viktigt att skärmen är proportionerlig mot lampfoten. Om den är hälften så lång som lampfoten, alltså en tredjedel av den totala längden, brukar den bli alldeles lagom stor.

Tips: Regler är till för att brytas, säger vissa. Och nu när du vet att en lampskärm ska vara cirka en tredjedel av lampans totala längd kan du utmana normen. Det viktiga är att du gör det ordentligt. Då uppnår du en häftig effekt, i stället för att det bara ser lite märkligt ut. Nedan ser du ett perfekt exempel på hur coolt det kan bli när man bryter mot regeln.

bordslampa i marmor

Tänk på lampans former

Sträva efter balans genom att välja en lampa med skärm som har samma form som foten. Om lampfoten är rund, är skärmen rund, om den är oval eller rektangulär behöver skärmen också vara det. Se till att lampan får plats helt och hållet på fönsterkarmen så att den inte sticker ut. Det gäller särskilt om du vill kunna dra ner en rullgardin över fönstret. 

Exempel: Vår underbara bordslampa i marmor vid namn Lulu kryssar av alla punkter på checklistan för hur en bra lampa ska se ut. Med sin runda lampfot, runda lampskärm och balanserade proportioner ger den ett skönt ljus som får dig att vilja slå dig till ro med en kopp te och en god bok om kvällarna. Shoppa Lulu här.

bordslampa i marmor

Utgå från bordslampan när du stylar fönsterkarmen

För att få din bordslampa att komma till sin rätt där i fönstret är det viktigt att förankra den med hjälp av andra vackra föremål. Fundera över vilka ord du skulle använda för att beskriva din lampa. Identifiera stilord i form av färger, former, men också beskrivande ord, som till exempel ”skojig” eller ”glamourös”. När du sedan väljer krukväxter, prydnadsföremål, böcker och vad det nu är du vill ha i fönstret kan du se till att de också stämmer in på lampans stilord. 

bordslampa i fönstret

Om du till exempel har en oval lampa med guldfot och turkos lampskärm med ormbunksmönster kan du låta det gröna poppa upp i en pampig monstera, det guldiga glittra till från en värmeljusstake och låta mormors ovala skrin ligga ovanpå några böcker om botanik. Varje föremål måste inte matcha varje stilord, men tack vare att alla sakerna kan knytas an till lampan du utgår från skapar du ett stilleben där allting känns rätt. 

bordslampa i fönstret

Så gör du: På bilden ovan kan du se hur det runda från lampan går igen i jordgloberna, porslinet, våningsfatet och ljusstakarna. Den grå färgen kombineras med terrakottatoner och mörkblått, två komplementfärger som passar bra till det silvriga temat.

Välj rätt ljuskälla till din lampa

Det är detaljerna som gör helheten, och vad vore en fönsterlampa utan… en lampa? När du väljer ljuskälla till en bordslampa i fönstret är det en fördel om den inte är alltför stark. Tanken är ju att ge en fin effekt, men inte nödvändigtvis att lysa upp hela rummet. Om du har en bordslampa där glödlampan syns tydligt och inte är skyddad av en skärm är det extra viktigt att den inte är för stark, så att det är skonsamt för ögonen att titta mot fönstret. 

Bordslampa

Välj med fördel en lampa med gulaktigt ljus snarare än vitt som drar mot blått. Det är mer avslappande, vilket är precis det som behövs när du tänder fönsterlampan på kvällen och vill ta det lugnt.