Material, färg och form – så stylar du dina soffkuddar!

Soffkuddar är inte bara till för att göra det skönare att sitta i soffan. Tvärtom kan de vara den perfekta inredningsdetaljen för att framhäva ditt tema, din valda färgskala och framför allt din personliga stil.

Men när man förstår hur viktiga soffkuddarna faktiskt är för ett rum så kan osäkerheten smyga sig in. Hur väljer man egentligen rätt soffkuddar? Vilka material ska man välja och hur mixar man olika färger och former?

Man kan så klart göra lite som man vill, det är ju faktiskt ens eget hem som bara man själv bestämmer över. Men det finns en del oskrivna regler som kan göra valet enklare och som gör att även lekmannen kan få ihop allt till en helhet snygg nog att passa in i ett inredningsmagasin.

Låt oss ta en titt på proffsens tips för att välja och arrangera soffkuddar!

Skapa variation med olika former på soffkuddarna

 Ett vanligt misstag som lätt kan undvikas är att soffkuddarna är för lika varandra. Detta gäller både formen och storleken på kuddarna. Satsa på att få in minst två av tre olika former – kvadratiska, rektangulära och runda kuddar. Vad som passar i din soffa beror så klart på, men försök leka med storlek och form.

Ha prydnadskuddar i udda antal

Precis som i all annan inredning är det smart att satsa på udda tal när du köper prydnadskuddar. Udda tal är mer vilsamma för ögat. Det här betyder i praktiken att du bör ha åtminstone tre kuddar i soffan för att få en bra balans, men antalet beror så klart också på hur stor soffa du har.

Satsa på kuddar i olika material med olika känsla

Kuddar olika Material

Ett bra sätt att få variation i soffan är att köpa soffkuddar i olika material. Att använda sig av taktil inredning är ett bra sätt att göra hemmet skönare att vara i. Det gör stor skillnad, både för ögat och för känslan. En linnekudde ger en känsla av rustik hemtrevnad medan en i fårskinn eller sammet tillför lite lyx i vardagen. Försök få med flera olika strukturer.

Använd 60-30-10 för att välja färger på soffkuddar

kuddar och färger

Många tycker att det verkar väldigt svårt att mixa olika färger och mönster, men det är egentligen mycket enkelt.

Det första du behöver göra är något som du har nytta av i hela inredningen av ditt hem och det är att hitta din 60-30-10. Vad är det för något? Jo, det är tre färger som du genomgående använder dig av. En färg upptar 60% av ditt hem, en 30% och en 10%. Neutrala färger som svart, grått, vitt och beige räknas inte in här, det ska vara färger du kan hitta i regnbågen.

60%-färgen är ofta bra att ha i en relativt neutral ton, till exempel marinblått. Det ska vara en färg som du inte tröttnar på i första taget.

30%-färgen får gärna vara lite färggladare och 10%-aren bör vara en pigg färg som livar upp hemmet. Du kan själv välja om du vill ha två varma färger och en kall eller två kalla och en varm.

Varma färger är generellt röda och gula toner och kalla blå och gröna, men det finns variationer. Om du väljer tre färger är chansen stor att det inte bara blir varma eller kalla nyanser.

När du har bestämt dig för vilka färger du ska använda är det bara att köpa soffkuddar i just de färgerna och enligt de procentandelarna. Om du inte vill använda alla färgerna i soffan kan du begränsa dig till 30- och 10%-aren.

Läs mer om 60-30-10 här. 

Mixa mönster bland prydnadskuddarna

mönsterkuddar

Om något verkar svårare än att välja färger så är det nog att välja mönster på kuddarna. Men här kommer branschens största hemlighet: Så länge du följer ditt färgtema så kan du matcha nästan vilka mönster som helst. Ja, du hörde rätt! Ränder, blommor, prickar och allt möjligt kan kombineras till en härlig röra av mys och personlighet.

Självklart får man tänka lite på sin övriga inredningsstil så att inget sticker ut alldeles för mycket, men generellt går det att mixa mönster mycket mer än folk tror. Och vet du vad, samma tips använder stylister för att få till häftiga outfits, så du kan använda samma princip när du klär dig!

Känner du dig fortfarande osäker på hur du matchar olika mönster snyggt? Läs mer här. 

Arrangera soffkuddarna gruppvis

Kudde sammet

När du väl har köpt dina kuddar så är det bara en sak kvar: att lägga ut dem snyggt i soffan. Försök att gruppera dem så att du inte bara har enstaka små ensamma kuddar, satsa på en snygg helhet.

Känn inte att du måste skapa en perfekt symmetri med dina kuddar, i stället kan du balansera ut det på andra sätt, till exempel med en filt eller en fotpall i ena ändan.

När du sätter ut soffkuddarna är det en bra idé att lägga dem på ett naturligt, gärna lite småstökigt sätt. Då vågar man sätta sig i soffan utan att vara livrädd för att förstöra ordningen. Skippa karateslag i mitten av kudden för att bilda ett V, det är inte särskilt snyggt och kräver mycket underhåll om man måste rätta till kudden varje gång någon suttit i soffan.

Här kan du se bra exempel på hur man rent konkret kan placera ut soffkuddarna. 

Bonustips: Satsa på kuddar av hög kvalitet

Relativt ofta hör man i inredningssammanhang att soffkuddar är så bra för att det är bara att byta ut dem när man tröttnar på dem eftersom de är billiga. Men i ärlighetens namn är detta inte bra för varken miljön eller plånboken. Välj hellre lite mer exklusiva kuddar som håller formen snyggt än billiga som måste bytas ut efter några månader för att innerkudden blivit alldeles missformad och ful.

Och skulle du tröttna på dina fina kuddar så har du alltid möjligheten att spara dem medan du använder andra. På det sättet kan du cirkulera vilka kuddar du använder och slipper bidra till sopberget i lika hög grad.

Skriven av Noomi Kifarkis