Less is more: Skandinaviskt när det är som bäst

Den typiskt skandinaviska inredningsstilen känns ibland så självklar för oss svenskar att vi inte fattar hur härlig den är förrän vi åker utomlands. Den är fräsch, ljus och naturlig. Men hur kan du plocka russinet ur kakan och få fram denna känsla hemma utan att det blir klyschigt? Här kommer några tips på hur du skapar en skandinavisk stil hemma hos dig.

skandinavisk inredning

1. Raka linjer

Kom ihåg att när det gäller denna inredningsstilen så gäller less is more. Möblerna får gärna vara enkla, men väldesignade i dansk anda. Neutrala färger är definitivt rätt väg att gå, och särskilt tacksamt är det att använda sig av möbler i ljusa träslag, som till exempel björk. Bekvämlighet är också viktigt – vi svenskar vill kunna stortrivas och koppla av ordentligt i våra hem, så det är viktigt att vi sitter skönt.

Skandinavisk inredning

2. Naturmaterial

Inspireras av det nordiska landskapet runt omkring dig och ta med naturen in. Naturmaterial som trä, sten, jute och glas gör att hemmet känns levande, även om det är avskalat. Och glöm för all del inte växterna. Några gröna växter kan göra enorm skillnad.

skandinavisk inredning

3. Använd färg stilfullt

Skandinaviska hem är knappast kända för att vara färgstarka, men du behöver inte tänka att allt måste vara vitt. Däremot kan det förhöja less is more-känslan om du använder färger som ligger ton i ton, så att inget sticker ut alltför mycket. Du kan till exempel använda dig av senapsgult och brunt, mintgrönt och petroleum eller duvblått och lavendel. Chockrosa och neongult får man spara till något annat hem.

skandinavisk inredning

4. Vackra bruksföremål

Man skulle kunna resonera att allt inte måste vara snyggt, och det kanske ligger något i det. Men å andra sidan blir hemmet och vardagen så mycket vackrare när även bruksföremålen är fina att se på och röra vid. Den skandinaviska livsstilen omfamnar gärna designprylar i form av vattenkannor, köksredskap, dammvippor och allt möjligt annat som man har framme och som skulle kunna göra hemmet plottrigt, men som med rätt utseende i stället gör vardagen oemotståndlig.

skandinavisk inredning

5. Inred efter säsong

För oss svenskar känns det inte särskilt konstigt att ändra inredning efter årstid, men i andra länder är detta något man förundras över. Fortsätt traditionen genom att byta exempelvis gardiner, soffkuddar och mattor efter hand. Självklart sparar du dem och låter dem komma åter när det är dags igen, det är inget slit-och-släng vi syftar på. Men visst känns det härligt med tunga sammetsgardiner på vintern och tunn spets på sommaren? Eller en murrig färgskala i soffan på vintern och ljusa pasteller på sommaren? Eller en varm, inbjudande fårfäll på vintern och en hemmagjord trasmatta på sommaren? Underbart, tycker vi!

Förvaring

 6. Förvaring, förvaring, förvaring

Något som verkligen kan döda känslan i ens hem är om man har mycket stök som ligger framme. Därför är det oerhört viktigt att satsa på bra förvaring så att allt har en plats. Skaffa förvaringsboxar, hurtsar och allt annat som behövs för att gömma undan fula saker. Tomma ytor ger en rum att andas på, glöm inte det!

 Belysning

6. Mysig belysning

Mys, det är en svensk grej vi ska värna om. För att få till en mysig känsla hemma är det A och O att man använder sig av olika ljuskällor. Det räcker inte med en enda lampa i taket. Använd dig av fönsterlampor, levande ljus och annan punktbelysning som gör att hemmet känns levande och intressant, även om kvällarna.

Du kan även använda belysning för att ge en accent till dina favoritprylar. Rikta en spotlight mot en häftig prydnadssak eller använd tavelbelysning för att se till att din konst syns även när det är mörkt.

skandinavisk design

7. Grönt är skönt

Växter är något som är oerhört trendigt, men som även passar väldigt väl in i den skandinaviska inredningsstilen. Här kan du så klart få in lite mer exotiska element i form av gröna växter som monstera eller ett avokadoträd, men om du vill få en genuint svensk känsla kan en mårbackapelargon förmedla hemtrevnad och nostalgi. I princip gäller det att ju grönare, desto bättre.

Särskilt nu när allt fler jobbar hemifrån och vi spenderar mycket tid i våra hem kan växter både rena inomhusluften och bidra till vår mentala hälsa, eftersom vi mår bra av att ha dem omkring oss.

En fördel med växter som inredningsdetaljer är att de kan vara väldigt billiga. Be dina kompisar om sticklingar och ta själv sticklingar på de växter du har. Innan du vet ordet av har du en liten nordisk djungel där hemma i fönstret!

heminredning

8. Rensa ut onödigheter

Om du vill ha ett hem i sann skandinavisk anda så gäller det att rensa ut sådant som inte behövs, eller åtminstone gömma undan saker som inte behöver stå framme. I många länder ingår det inga förråd när man hyr eller äger en lägenhet, och därför måste folk helt enkelt ha sina saker inne i hemmet. Men vi som bor i Sverige har i regel någonstans där vi kan lägga prylarna, och därför blir våra hem mer avskalade om vi utnyttjar detta, vilket kan vara en av förklaringarna till att vi ofta har ganska avskalade hem.

Det finns många fördelar med att inte ha för mycket prylar framme. Dels blir vi mindre stressade och vi hittar också saker lättare när vi behöver dem. Och så ser det ju mycket trevligare ut!

Store Factory

10. Låt livet synas

Även om vi vill ha det sparsmakat och less is more garanterat är en bra tumregel för skandinavisk inredning, så finns det rum för vardagen att synas. Men när du väljer vilka saker som ska stå framme, satsa på dem som visar det allra bästa av ditt liv. Färska örter och inspirerande kokböcker i köket, dina favoritväskor i hallen och de skönaste ulltofflorna i sovrummet gör att det syns att någon bor i hemmet utan att det känns stökigt.

Försök tänka att hemmet ska säga ”Välkommen”. ”Välkommen att laga mat.” ”Välkommen att piffa till dig.” ”Välkommen att sova gott.” Då har du lyckats med ditt hem.

Skriven av Noomi Kifarkis