Gör Ditt Hem Lyxigare med Sammet

En inredningstrend som hållit i sig länge nu och som experterna menar kommer fortsätta att vara aktuell ett bra tag till är sammet i alla dess former. Sammet är ett vävt tyg som har en kort lugg på rätsidan, och det är därför det är så skönt att ta på. Det finns exklusiv sammet som är gjord av äkta silke, men oftast är den gjord av syntetfiber eller bomull som är mer ekonomiskt hållbart, och som dessutom är veganskt till skillnad från silke.

De olika typerna av sammet har lite olika egenskaper, särskilt när det gäller lyster i tyget. Silke har så klart mest lyster, men även syntetisk sammet kan se riktigt härlig ut. Bomullssammet har betydligt mindre lyster. Därför är det bäst att använda det till mindre inredningsdetaljer, som lampskärmar och liknande. Gardiner i bomullssammet ser lätt billiga och lite tråkiga ut. Det är värt att kolla på vilken typ av sammet det är som använts och att köpa sammet av hög kvalitet.

Sammet inte bara känns skönt mot huden, utan är förknippat med lyx. Vill du få ditt hem att bli mer likt ett flott hotellrum? I så fall kommer här våra bästa tips för hur du tar in sammet i din inredning!

Sammetsmöbler sätter Tonen

Syntetsammet är ett perfekt tyg för möbler. Eventuella fläckar syns nästan inte alls och det är lätt att fräscha upp möbeln. Läs mer i slutet av denna artikel för skötselråd.

Särskilt sammetssoffor har blivit oerhört populära på senaste tiden. Eftersom de är så pass stora får man en snygg effekt av sammetens ljusreflekterande egenskaper och skiftningarna i nyansen ger verkligen liv till vardagsrummet. Trots att det ser så lyxigt ut är det ett bra alternativ för barnfamiljer och hem där det finns husdjur då tyget är både slitstarkt och förlåtande.

Sammetsstolar är ett bra sätt att ge matplatsen ett mjukare uttryck. De är också mycket skönare att sitta på än stolar i trä. Därför är de perfekta att inreda med om du älskar att njuta av långa middagar med släkt och vänner och sedan stanna vid matbordet och spela spel.

För att ge en extra känsla av lyx kan man kombinera sina sammetsmöbler med metalldetaljer som ljusstakar, lampor och skålar. Kall, hård metall skapar en fin kontrast mot mjuk och varm sammet. Bilden nedan illustrerar hur snyggt guld blir mot mörkgrå sammet, till exempel!

Inredningsdetaljer i sammet

Det är detaljerna som gör att ett hus blir ett hem. Satsa på soffkuddar i olika storlekar och färger för att göra soffan eller sängen extra mysig. Du kan antingen välja att köra på sammet hela vägen eller mixa olika material för att få till en personlig stil.

För att skapa en röd tråd av sammet kan du även fundera på vilka små inredningsdetaljer du kan få in med tyget. Förvaringsaskar, sittpuffar, lampskärmar, ramar, knoppar, ja till och med tapeter finns att få tag i om man håller ögonen öppna.

Detta är något du kan tänka på i varje rum och som kan binda ihop rummen i ditt hus eller lägenhet så att hela hemmet känns som en helhet. Sådana små saker kan verkligen göra att inredningen känns komplett.

Se härliga inspirationsbilder här!

Undrar du hur du tar hand om möbler och inredningsdetaljer i sammet? Vi ska nu besvara de vanligaste frågorna!

Hur kan jag förebygga och få bort fläckar på sammet?

Man kan impregnera sammet med en textilspray när man precis har köpt möbeln. Då blir det mycket svårare för fläckar att sätta sig. Man bör också se till att ta bort fläckar så fort de uppkommer. Ofta lägger sig vätska ovanpå tyget och man kan torka upp det med en trasa eller handduk innan det har hunnit sjunka in. Använd gärna en möbelvårdsmousse, men undvik fläckborttagningsmedel eftersom det kan bleka tyget.

Om det skulle vara så att du har fått en fläck på till exempel en stol eller soffa som inte går bort finns det en enkel sak du kan göra – svep handen över fläcken och maskera fläcken genom att låta luggen ligga åt andra hållet! Det är här som sammeten verkligen överträffar alla andra sorters tyger!

En sak som kan göra soffan missfärgad i längden är solljus. Därför är det viktigt att ha persiennerna neddragna när det är soligt om det skulle vara så att man har soffan vid ett fönster. Man kan också flytta runt och vända dynorna så att det inte kommer sol på samma bit hela tiden.

Hur gör jag rent min sammetssoffa?

Det är lätt att hålla rent en soffa i sammet. Man kan dammsuga den med ett munstycke gjort för ändamålet eller rolla den med en klädroller för att få bort damm och hår. Soffdynorna kan också behöva en vädring mellan varven.

Hjälp, min sammetssoffa är jättestatisk!

På vintern när det är kallt kan sammetssoffor bli laddade med statisk elektricitet och ge stötar om man har otur. De drar då också till sig hår och smuts, så det är verkligen inte kul! Men misströsta inte! Om man sprejar soffan med linnevatten som innehåller nonjoniska tensider blir soffan mindre statisk och luktar dessutom gott! Vissa har även haft framgång med hemmagjord sprej gjord av vatten och sköljmedel, men detta kan missfärga soffan och är inte att rekommendera.

Hur får jag bort märken på sammet? 

Eftersom sammet har en kort lugg kan det bli märken om den har blivit nedtryckt under en längre tid. Till exempel kan det synas märken på föremål du just köpt som kanske har varit inpackade. Det är lite som att ha något stående på en ryamatta, man ser precis var möbeln har stått om man flyttar på den.

Dessa märken brukar försvinna av sig själva efter ett tag, men om du vill påskynda processen kan du använda en steamer. Steamers har länge använts i stället för strykjärn inom klädbranschen och finns numera att köpa billigt för hemmabruk. Du kan även använda steamern för att fräscha upp tyger som inte går att tvätta.

Få mer sammetsinspiration här!

Skriven av Noomi Kifarkis