Compact living – så inreder du ett litet hem

Oavsett om du har valt att bo litet för att få större frihet eller är tvungen av ett eller annat skäl så finns det mycket man kan göra för att underlätta sitt liv samtidigt som man gör det fint på få kvadratmeter.

Men hur ska man egentligen bära sig åt när det känns som att ingenting får plats? Här är några praktiska tips som fungerar oavsett hur litet du bor.

1. Använd väggarna

vägghylla

Ta en titt på dina väggar där hemma. Finns det några tomma ytor? Använd dessa till att hänga upp saker på! Till småsaker kan du använda en förvaringstavla man kan fästa krokar, hyllor och korgar på. Där kan du förvara allt från pennor och saxar till köksredskap.

Ju mer golvyta du kan frigöra, desto bättre är det, och därför är det väldigt praktiskt att använda vägghängda möbler så mycket som möjligt. Försök hitta bokhyllor, nattduksbord, skåp och annat som fästs på väggen. Det ser luftigare ut och dessutom blir det lättare att städa.

2. Undvik kompromisser

bedroom

Det är lätt hänt att man ger upp när man inreder ett litet utrymme och tänker att man inte kan få plats med allt man behöver, men ofta går det att lösa smidigare än man tror. Det finns visserligen smarta lösningar som möbler som kan stuvas undan när man inte använder dem, murphysängar som fälls ner när man ska sova och bäddsoffor, men om du ska leva i hemmet på lång sikt behöver du hitta något som inte kräver för mycket jobb. Dessutom är dessa möbler sällan bekväma och ergonomiska.

Även här kan lösningen vara att bygga på höjden. Att skapa en säng genom att lägga en madrass ovanpå skåp eller byråer har blivit en klassisk lösning som gör att förvaring och säng tar upp hälften av golvytan de annars hade gjort. Dessutom kommer sängen upp lite så att den känns som ett separat utrymme från vardagsrummet, exempelvis.

3. Satsa på multifunktionalitet

compactliving

Även om man inte vill kompromissa för mycket så kan det så klart vara så att du inte får plats med hur mycket som helst. Du kanske inte kan ha både ett matbord och ett skrivbord, till exempel. Fundera då på vad du kan göra för att matbordet även ska kunna kännas som en bra plats att plugga eller jobba på. Till exempel är det bra om det står vid ett fönster så att det är ljust när du arbetar.

Vissa möbler kan extraknäcka som något annat. Till exempel kanske du vill kunna ha ett par extra stolar att ställa fram när du har gäster. Då kan du använda dem som nattduksbord eller avlastningsbord mellan bjudningarna.

4. Inred som om det var ett stort hem

grönaväxter

Ibland kanske det kan kännas som att allt handlar om funktionalitet när det gäller compact living och man glömmer kanske bort att skaffa sig ett färgtema och en personlig inredningsstil. Men detta är egentligen ett stort misstag, för det är det som kan förstärka ett litet hems bästa egenskap – mysigheten.

Glöm inte växter och prydnadssaker, och måla gärna väggarna i någon annan färg än vitt. Det är en myt att man måste ha vita väggar i små hem, det är ingen som kommer bli lurad att din lilla lägenhet är dubbelt så stor som den är. I inredningsboken Mad About the House föreslår Kate Watson-Smyth att man absolut ska undvika att måla små mörka rum i vitt, eftersom det inte finns något ljus som kan reflekteras mot den vita färgen. Hon menar på att det är bättre att välja en annan färg och omfamna rummets egenskaper i stället för att sträva emot det.

5. Använd dig av speglar

interior mirror

Något som verkligen kan få ett litet rum att upplevas som större är speglar. Ju större, desto bättre. Men det är inte bara storleken som spelar roll, utan det är också viktigt att du placerar speglarna på rätt ställen. Mitt emot ett fönster är ofta en god idé, eftersom det då finns rikligt med ljus för spegeln att reflektera, plus att det är något fint som syns när man tittar i spegeln!

6. Hitta en planlösning som funkar

planlösning

Det som är allra svårast med compact living är helt klart att veta var skåpet ska stå – bokstavligt talat! Det är helt enkelt ganska krångligt att komma fram till var det är smartast att ställa möblerna. Man kan självklart testa några olika lösningar och flytta möblerna efter hand, men det bästa är om du kan rita upp en planlösning i skala. Det kanske låter helt onödigt och svårt, men det är inte alls särskilt besvärligt och man får verkligen en annan uppfattning om utrymmet när man ser det uppifrån.

När du planerar var du ska ställa allt finns det några saker som är smarta att tänka på:

  • Se till att det finns plats att öppna skåp och byrålådor samtidigt som du står framför möbeln. (Ju längre ner byrålådan sitter, desto längre ut måste du stå och böja dig fram.)
  • Ställ gärna möbler en bit ut från väggen, men undvik att sätta saker där det är naturligt att gå. Du vill inte behöva gå runt saker varje dag.
  • Om du har en kokvrå, ha ett bord eller annan avlastningsyta nära så du kan sätta ifrån dig plåtar och annat.
  • Tänk på att du lätt ska kunna komma fram med dammsugaren överallt.
  • Fundera på vilka funktioner rummet måste rymma och vad som krävs för att livet ska funka. Får du inget gjort om du ser stöket på diskbänken? Sätt skrivbordet så att du har ryggen emot köket.

7. Distrahera ögat

heminredning

Även ett litet hem erbjuder gott om möjligheter att göra det till ditt alldeles egna. Fyll ditt lilla boende med vackra prydnadssaker, fina kuddar och plädar, roliga tavlor och annat som gör dig glad. Att det finns mycket att titta på gör att man inte tänker så mycket på att lägenheten är liten, för ögonen har fullt upp med att vandra omkring och titta på allt spännande.