5 Tips på Hur Du Använder Fårskinn i Din Inredning

Fårskinn är vackra, hållbara och naturliga. Det är inte konstigt att de är så populära! Har du någonsin stått och klappat på ett fint fårskinn i affären men tänkt att du inte vet var du skulle ha det någonstans? I så fall vill vi inspirera dig!
Här kommer våra fem bästa tips på hur du använder fårskinn i din inredning. Som bonus kommer vi också att gå igenom hur du bäst sköter om ditt fårskinn så att det håller sig fint i många år.

Fårskinn som Matta  

  Det är kanske inte ett helt otippat tips att ha fårskinn som matta. Men vad ska man egentligen tänka på när man vill ha fårskinnet på golvet? Det kan vara smart att lägga det någonstans där man inte passerar hela tiden och i onödan sliter på det och smutsar ner det.

  Våra favoritställen är sovrummet och vardagsrummet. I sovrummet kan du lägga det bredvid sängen så att du kan sätta fötterna på det när du vaknar på morgonen. Det kan vara riktigt mysigt! Det är också fint att lägga ett fårskinn på golvet framför fotändan och ett plus är att det då slits mindre.

  När det gäller vardagsrummet kan fårskinnet liva upp ett tråkigt hörn och göra det mer attraktivt. Men det går också att använda sig av lager-på-lager och låta det överlappa andra mattor du redan har. Det kan vara ett bra sätt att skapa en helhet så att du inte har flera små ”öar” av mattor.

  Läs mer om hur du inreder med mattor här. 

  Fårskinn i Myshörnan 

  Har du en myshörna hemma? Om inte är det hög tid att skaffa en! Alla borde ha ett skönt ställe där de kan sätta dig bekvämt med en god bok och en kopp te och lyssna på regnet som smattrar. Och självklart blir myshörnan tusen gånger bättre om man sitter på ett mjukt fårskinn! Komplettera med doftljus, en bra spellista och en avstängd mobil för total avkoppling!

  Fårskinn i Barnvagnen

  Visste du att fårskinn värmer på vintern och svalkar på sommaren? Detta gör dem perfekta att ha i barnvagnen. Många föräldrar lägger en tjock filt över barnet, men glömmer att det kommer kyla underifrån. Ull isolerar bra och håller barnet varmt.

  Även på sommaren är fårskinn perfekt för vagnen. Man kanske kan tycka att det verkar för varmt, men sanningen är att det ventilerar väl och håller bebisen sval och nöjd. Bebisbilderna från era promenader kommer också att bli ännu finare!

  Forskning visar att bebisar som sover på fårskinn löper mindre risk att utveckla astma och allergisnuva. Läs mer här. 

  Piffa Upp en Gammal Stol med Fårskinn

  Vilken stol som helst kan bli snyggare på ett kick om man lägger ett fårskinn på den! Men det kan vara bra att tänka på att om man väljer ett långhårigt fårskinn så kommer man behöva borsta det regelbundet, annars blir det tovigt. Man bör också tänka på att man måste vara försiktig så man inte spiller mat på det, vilket både blir ohygieniskt och kan ge bestående fläckar.

  Gör Det Mysigt för Husdjuren med Fårskinn

  Om du har en hund eller katt så är det mycket möjligt att den kommer att älska ditt fårskinn. Många husdjur tycker att de är sköna att ligga på. Detta är ett perfekt användningsområde om du har haft ditt fårskinn i många år och det börjar se lite väl slitet ut.

  Så sköter du om ditt fårskinn så att det håller länge

  Här kommer några skötselråd som är lätta att följa och som gör stor skillnad för ditt fårskinn i längden:

  Tvätta inte fårskinnet i onödan. Oftast räcker det med att skaka av det, hänga det ute när det är fuktigt eller lägga det i pudersnö. När det är fuktigt rengörs ullen naturligt genom att ullfibern öppnar upp sig och smuts stöts ifrån. Sedan är det bara för dig att skaka bort smutsen.

  Enstaka fläckar kan tas om hand med en fuktig trasa.
   Tvätta endast fårskinnet med vatten om det står på det att det är tvättbart. Detta beror på hur det är berett. Alla fårskinn går att kemtvätta, men alla tål inte vatten.
    Om ditt skinn är tvättbart, kör det på handtvätt eller ullprogram med speciellt ulltvättmedel. Undvik sköljmedel. Det kan tvättas i max 30 grader. Låt torka rakt, antingen hängande eller liggande. Om det är vikt när det torkar kommer det att bli format så och blir svårt att räta ut. Sträck det lite när det är blött och några gånger medan det torkar så att det behåller smidigheten och formen. Tänk på att skinnet aldrig kommer bli exakt som det var förut efter att du tvättat det.
     Om ditt skinn är oklippt, alltså långhårigt, så kan du behöva borsta det med en speciell borste då och då. Hur ofta beror på vad det används till, men försök förebygga tovor så gott det går. Börja borsta vid kanterna och arbeta dig inåt med tag som går mot kanterna. Ta lite i taget och arbeta igenom hela fårskinnet.
      Om det sitter fast skräp, ludd och damm i ditt fårskinn kan du använda en klädroller eller dammsugare för att rengöra det. Detta fungerar även bra på oklippta fårskinn med lång ull.
       Undvik att slita på fårskinnet i onödan genom att ta överdrivet mycket på det, dra i ullen och hantera det ovarsamt. Detta gäller särskilt oklippta fårskinn med lång ull.
        När du har moppat golvet, vänta med att lägga ut fårskinnet tills underlaget är helt torrt.
        Om du använder ditt fårskinn i trädgården eller på balkongen, se till att ta in det över natten och ha det aldrig ute så att det blir blött av regn.

        Fårskinn kan blekas av solljus, så för att bevara färgen är det viktigt att tänka på var man placerar det. Särskilt på sommaren behöver man vara extra försiktig.

         Läs mer hos vår leverantör av högkvalitativa fårskinn.

         Skriven av Noomi Kifarkis