6 härliga tips för ett sommarfint hem

När vi går från en årstid till en annan vill vi ofta markera det på något sätt där hemma. Alla har vi våra egna små knep för att få ett sommarfint hem. Men ibland vill man testa något nytt, något som känns fräscht och spännande. Därför vill vi nu tipsa om sex stycken knep för att få hemmet att kännas somrigt och härligt!

1. Dekorera med frukt och grönt

Snittblommor är ett klassiskt sätt att plocka in sommaren, men har du tänkt på att man även kan dekorera med frukter och grönsaker? Ett knippe morötter eller en cylindervas full med citroner sätter både färg i köket och är billigt att skaffa. Dessutom kanske det får familjen att äta mer frukt och grönt!

Prova gärna att göra arrangemang med olika frukter. Exotiska frukter som ananas och kokosnötter gör att det känns som att man är på semester i ett annat land, medan lokala primörer för tankarna till mormors sommarstuga i skogen.

Var bara noga när du placerar ut dina konstverk så att de inte står i solen, då mognar frukten snabbare och kanske rentav blir dålig innan du hunnit äta upp den.

2. Satsa på lätta och luftiga material

linne kuddar

Många tänker att det enda man kan förändra hemma för att göra det somrigare är färgerna som används, men har du tänkt på att materialen i hemmet också gör stor skillnad? Till exempel är linne ett tyg som känns svalt och för tankarna till landet.

keramik vas

Likaså kan vaser av keramik tillföra ett mått av kyla, särskilt när den har en lite rå yta. Enkelhet och naturlighet är ledorden för att få hemmet att kännas som ett av Ernst Kirchsteigers sommartorp.

Byt ut tunga gardiner till luftiga sådana som släpper in mycket av sommarljuset, till exempel i spets eller tyll.

3. Gör hemmet barfotavänligt

Hatar du att ha strumpor på dig under sommaren? I så fall kanske du ska tänka på hur du kan göra ditt hem mer skönt att gå barfota i. Mattor som är mjuka, men har olika textur kan nästan göra det till en mindfulness-upplevelse att gå runt hemma. Vårt bästa tips är att lägga härliga fårskinn på golvet. Många kanske tänker att fårskinn bara är något som passar till vintern, men det är ju egentligen på sommaren, när vi är barfota som vi verkligen kan få trampa på dem och känna hur sköna de är mot fötterna!

Hjortskinn

Om du ändå tänker att det känns lite för varmt och vintrigt med ett långhårigt fårskinn så kan vi rekommendera klippta fårskinn, eller rentav ett hjortskinn som det ovan.

4. Använd årets färg 2020: Classic Blue

Classic blue

Årets färg är enligt Pantone Classic Blue. Och just mörkblått och vitt är en kombination som alltid känns somrig och tidlös. Om det är en klarblå himmel med vita molntussar eller grekiska hus vid medelhavets strand som gör att det känns så självklart vet vi inte riktigt, men funkar, det gör det. Det är även en tacksam färgkombination eftersom det är lätt att hitta en accentfärg som passar till och som man lätt kan byta ut när man har tröttnat. Vi är sugna på detaljer i solgult, till exempel!

Normalt sett är det ofta en ganska dålig investering att köpa saker i årets färg, eftersom dessa tenderar att bli omoderna relativt snart, men just i år är det läge att hänga med i trenderna. Denna blå nyans är verkligen klassisk som namnet antyder, och kommer nog aldrig att kännas omodern. Mörkblått är nästan lika neutralt som svart, vitt och grått nu för tiden.

Om du inte känner för att ändra färgskalan i hela ditt hem men gillar tanken på blått och vitt, varför inte använda dessa färger i badrummet? Vita och blå handdukar, tvålpumpar, duschdraperi och annan badrumsinredning är billig att byta ut och behöver ändå förnyas då och då. Det är ett enkelt sätt att få ditt badrum att kännas lite mer som ett spa. Uteplatsen, trädgården eller balkongen passar också extra bra i blåvitt!

5. Häng något fint i taket

Pompoms

Både inomhus och utomhus kan man lätt få till semesterkänslan genom att hänga fina slingor i taket. Detta är både billigt, snabbt och vackert och om du är pysslig av dig kan du skapa en egen kreation.

Du kan köra på:

  • Dessa finns i många olika varianter och vi gillar särskilt sådana som har nakna glödlampor, eftersom de känns extra somriga. Vissa behöver man batterier till, andra pluggas in i väggen, så det går att ha dessa nästan överallt. Om du vill ha en ljusslinga utomhus så måste du se till att den är gjord för utomhusbruk.
  • Även om man oftast använder vimplar när det ska vara kalas så finns det inget som säger att man inte kan ha dem till vardags också. En slinga med vimplar i taket ger en kul specialeffekt till ditt hem. Kör antingen på färgglatt och skojigt eller på monokromt och elegant, du väljer själv!
  • Även om de bara är en boll av silkespapper skänker de så mycket glädje till hemmet! Billigt och tjusigt och definitivt en favorit hos barnen. Häng gärna olika storlekar i olika höjder, till exempel i ett annars tråkigt hörn.
  • Dessa lyktor är lätta, luftiga och sköra och passar verkligen extra bra på sommaren. Använd antingen bara vita eller mixa och matcha olika färger.

6. Använd somriga mönster

mönstrade kuddar

Det finns nästan inget som ger sommarkänsla lika bra som mönstrade kuddar och andra inredningsdetaljer. Kör på blommigt eller kanske mönster med fåglar, fjärilar, citroner eller varför inte rutigt eller randigt? Våga även att blanda olika mönster med varandra, så länge du håller dig i ungefär samma färgskala. Du kan läsa mer om hur du ska tänka när du köper soffkuddar här

Detta tips gäller även småsaker i hemmet. Kökshanddukar, krukor, dynor, ja, det mesta går att hitta med något kul mönster som för tankarna till sommaren.

Vi hoppas att du kommer att få användning för något av dessa tips i sommar!

Skriven av Noomi Kifarkis